Warsztaty kulinarne

     W dniu dzisiejszym odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne dla klasy III TŻGD. Zajęcia poprowadził kucharz Pan Tomasz Rusik – regionalny doradca kulinarny firmy Unilever .
     Podczas warsztatów uczniowie klasy III wykonali różnorodne zakąski z drobiu m.in. :
1. Terinę drobiową
2. Roladki z piersi drobiowej faszerowane knelem grzybowym
3. Roladę z udek drobiowych faszerowaną knelem drobiowym.
     Podczas sporządzania powyższych zakąsek uczniowie dowiedzieli się jak szybko i skutecznie rozbić mięso , do czego można wykorzystać folię spożywczą, jak wygląda forma do TERINY i wielu innych, ciekawych rzeczy dotyczących pracy kucharza.Pan Tomasz w bardzo interesujący i zajmujący sposób przekazywał zdobytą wiedzę młodym adeptom sztuki kulinarnej . Każde wypowiedziane słowo i dokonany czyn budziły zachwyt uczniów. Zajęcia z profesjonalistą pracującym na co dzień w gastronomi były nielada przeżyciem które nie zdarza się codziennie. Co innego oglądać takie zdarzenia w telewizji a co innego uczestniczyć w nich na żywo.
     Podczas warsztatów uczniowie mogli skosztować owoców KARAMPOLI i owoców PITAHAYA co dla niektórych było niecodziennym doznaniem. Smak kaparów, oliwek i octu balsamicznego także wywoływał różnorodne odczucia i reakcje.
Po zakończonym procesie „produkcji” nastąpiła najprzyjemniejsza część – degustacja. Teraz wyszło najaw kto co przesolił, a kto za mało popieprzył, czyje jest doprawione w sam raz, a kto nie posolił wcale. Chyba nie było tak źle z tym doprawianiem, ponieważ większość potraw zniknęła w tempie bardzo szybkim.
     Bardzo serdeczne podziękowania kierujemy w stronę Pana TOMASZA RUSIKA za nieocenioną lekcję praktycznej nauki, za fachowość i profesjonalizm, za poświęcony czas, za cenne wskazówki i niepoliczalne rady które płynęły z serca.
Osobne podziękowania należą się Panu DARIUSZOWI WNĘKOWICZOWI- starszemu doradcy kulinarnemu ds. sprzedaży firmy UNILEVER FOOD SOLUTIONS za zorganizowanie tegoż spotkania i za współpracę.
     Mamy nadzieję że te pierwsze warsztaty zapoczątkują w naszej Szkole szereg spotkań Przedstawicieli Firmy UNILEVER z naszymi uczniami a i może zaowocują udziałem naszych wychowanków w różnorodnych konkursach kulinarnych. Warsztaty zorganizowały nauczycielki technologii gastronomicznej

K. Gardecka i K. Wegner- Michalak

 

 

Dodaj komentarz