„Koktajl bez promili życie umili”

Dnia 31.03.2014 w naszej szkole, w pracowni technologii gastronomicznej, odbył się konkurs pt. Koktajl bez promili życie umili zorganizowany w ramach Projektu Mój start w życie zawodowe III.

Głównym celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o istocie życia w trzeźwości oraz propagowanie spożywania koktajli mleczno- owocowych lub mleczno- warzywnych.

Konkurs składał się z jednego etapu praktycznego i polegał na wykonaniu koktajlu mleczno- owocowego   według zasad przewidzianych w regulaminie konkursu. Uczniowie losowali recepturę koktajlu, dobierali produkty i wykorzystywali stanowiska technologiczne wyposażone w standardowy sprzęt znajdujący się w pracowni.

 

W zmaganiach udział wzięli uczniowie klas od I-III:

  • Justyna Łochowicz –    kl. I TŻiUG
  • Dominika Młodzik –     kl. III TŻiUG
  • Katarzyna Tutak-         kl. I ZSZ K
  • Dawid Klei –                    kl. II ZSZ K
  • Joanna Ciepłuch –         kl. III ZSZ K

Jury technologiczne w składzie K. Gardecka. S. Kiestrzyn, M. Wnuk Lipińska oceniało: jakość wykonania, przestrzeganie czasu (60 min), sposób podania i  smak.

Końcowa klasyfikacja przedstawia się następująco:

I miejsce         Dominiki Młodzik – koktajl na bazie ananasów

I miejsce         Dawid Klei – koktajl na bazie brzoskwiń

II miejsce        Katarzyna Tutak – koktajl na bazie jagód

wyróżnienie Justyna Łochowicz i Joanna Ciepłuch

 

Uczestnicy otrzymali nagrody i pamiątkowe dyplomy.

Gratulujemy!