Warsztaty kulinarne – Potrawy z dziczyzny

DSCF9246

W dniach 17-18 marca br., w pracowni technologii gastronomicznej ZSCKR odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz. Zajęcia przeprowadzone zostały pod czujnym okiem p.Piotra Skibickiego – kucharza współpracującego z LGD Nasza Krajna, która była organizatorem tego przedsięwzięcia.

Tematem warsztatów były potrawy z dziczyzny. Uczniów i nauczycieli powitał prezes LGD Nasza Krajna p.Władysław Szyling. Zebrani wysłuchali wykładu o dziczyźnie, który wygłosił p.Paweł Toczko.

Działania praktyczne skupiły się na przygotowaniu potraw, które były wystawione do degustacji na Wystawie Stołów Wielkanocnych, odbywających się w naszej szkole. Poza potrawami z dziczyzny uczniowie wykonali także potrawy wielkanocne. Do smakowania przygotowano:

  • forszmak myśliwski,
  • pasztet z dzika,
  • pieczeń z jelenia,
  • gulasz z dziczyzny,
  • bigos,

ponadto:

  • żur staropolski,
  • galaretki z pstrąga wędzonego,
  • rybę pod szpinakiem,
  • rybę w sosie grzybowym,
  • schab pieczony z warzywami,
  • jaja garnirowane,

i słodkości:

  • babę wielkanocną,
  • mazurek,
  • kolorowe serniczki na zimno.

Należy podkreślić, że uczniowie bardzo chętnie uczestniczą w tego typu zajęciach. Wszelkie prace wykonują z pełnym zaangażowaniem.

Dziękujemy za wspólne gotowanie uczniom i nauczycielom, a szczególnie p. Piotrowi, który tym wszystkim kierował.

(MD)(MWL)

Krótka fotorelacja z zajęć: