KUCHARZ – BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
(kształcenie również dla uczniów z orzeczeniem Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej)
Kwalifikacja w zawodzie kucharz:
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań
ZDOBYWAJĄC ATRAKCYJNY ZAWÓD KUCHARZA W ZSCKR:
– ZDOBĘDZIESZ SPECJALISTYCZNĄ WIEDZĘ z zakresu sporządzania potraw i napojów oraz zasad żywienia podczas teoretycznej nauki zawodu realizowanej w szkole (bez konieczności wyjazdów na kursy do Bydgoszczy);
– zdobędziesz PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI w dobrze wyposażonej szkolnej pracowni gastronomicznej (będącej jednocześnie ośrodkiem egzaminacyjnym),
– masz zagwarantowane BEZPŁATNE PRODUKTY na zajęcia gastronomiczne;
– możesz brać udział w zajęciach dodatkowych (np. kurs barmański), warsztatach kulinarnych, wycieczkach zawodowych, konkursach i pokazach kulinarnych.
Uczeń Branżowej Szkoły I st. w zawodzie kucharz przygotowywany jest do następujących zadań zawodowych:
– oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
– sporządzania potraw i napojów,
– wykonywania czynności związanych z wydawaniem potraw i napojów,
– prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
– posługiwania się językiem obcym branżowym,
– zdawania egzaminu zawodowego w szkolnej pracowni gastronomicznej.
100% zdawalności egzaminów praktycznych!
DAJEMY CI dobry kurs na PRZYSZŁOŚĆ…
TWOJA KARIERA ZAWODOWA :
– masz możliwość podjęcia pracy zawodowej w restauracjach, hotelowych zakładach gastronomicznych, w szpitalach, firmach cateringowych, stołówkach szkolnych, kawiarniach (w kraju i za granicą),
– możesz pracować w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją półproduktów i wyrobów spożywczych;
– masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej o charakterze gastronomicznym, np. prowadząc pizzerię, restaurację, firmę cateringową lub organizując przyjęcia i śluby.
TWOJA DALSZA EDUKACJA :
– możliwość kontynuowania nauki w Branżowej Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych od klasy II (wymagane do tytułu technika);
– możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego;
– możesz zdobyć dodatkowe umiejętności i kwalifikacje, kończąc szkolenia (np. kurs baristów, barmański) lub warsztaty kulinarne.
MASZ PYTANIA? ZGŁOŚ SIĘ DO NAS. CZEKAMY NA CIEBIE!
ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO
W SYPNIEWIE
ul. Kwiatowa 3
89-422 Sypniewo
tel. fax.: 52 389 20 69
e-mail: sekretariat@zsckrsypniewo.pl