Czteroletnie technikum na podbudowie gimnazjum, którego ukończenie umożliwia uzyskanie tytułu: technik żywienia i usług gastronomicznych.
Jako technik żywienia i usług gastronomicznych będziesz:
Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
T.6 – Sporządzanie potraw i napojów
T.15 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
– masz możliwość podjęcia dowolnie wybranych studiów wyższych (zwłaszcza w kierunkach gastronomicznych i pokrewnych) po zdaniu egzaminu maturalnego,
– możesz zdobyć dodatkowe umiejętności i kwalifikacje, kończąc szkolenia (np. kurs basistów) lub warsztaty (np. carving czy technika molekularna).
– masz możliwość podjęcia pracy zawodowej w restauracjach, hotelowych zakładach gastronomicznych, w szpitalach, firmach cateringowych, stołówkach szkolnych, kawiarniach(w kraju i za granicą),
– możesz pracować w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych;
– masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej o charakterze gastronomicznym,
prowadząc pizzerię, restaurację, firmę cateringową lub organizując przyjęcia i śluby.
Wybrane przedmioty zawodowe:
– Podstawy żywienia człowieka
– Technologia gastronomiczna
– Mikrobiologia żywności
– Higiena i ochrona zdrowia
– Urządzanie zakładów gastronomicznych
– Podstawy ekonomii
– Marketing
– Zarządzanie firmą
ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO
W SYPNIEWIE
ul. Kwiatowa 3
89-422 Sypniewo
tel. fax.: 52 389 20 69
e-mail: sekretariat@zsckrsypniewo.pl