HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
– ZDOBĘDZIESZ SPECJALISTYCZNĄ WIEDZĘ z zakresu sporządzania potraw i napojów, zasad żywienia, planowania usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta;
– zdobędziesz PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI w dobrze wyposażonej szkolnej pracowni gastronomicznej oraz firmach gastronomicznych współpracujących ze szkołą;
– rozwiniesz swoje umiejętności podczas PRAKTYK ZAWODOWYCH w zakładach gastronomicznych oraz renomowanych restauracjach i hotelach;
– masz zagwarantowane BEZPŁATNE PRODUKTY na zajęcia gastronomiczne;
– możesz brać udział w zajęciach dodatkowych (np. kurs barmański), warsztatach kulinarnych, wycieczkach zawodowych, konkursach i pokazach gastronomicznych.
– oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
– sporządzania i wydawania potraw i napojów,
– planowania i oceniania procesu żywienia,
– organizowania produkcji gastronomicznej,
– planowania i realizowania usług gastronomicznych,
– współpracy w zespole i organizowania pracy małych zespołów,
– prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
– posługiwania się językiem obcym branżowym,
– zdawania egzaminu maturalnego i kontynuowania nauki na studiach.
– masz możliwość podjęcia dowolnie wybranych studiów wyższych (zwłaszcza w kierunkach gastronomicznych i pokrewnych) po zdaniu egzaminu maturalnego,
– możesz zdobyć dodatkowe umiejętności i kwalifikacje, kończąc szkolenia (np. kurs baristów) lub warsztaty (np. carving czy technika molekularna).
– masz możliwość podjęcia pracy zawodowej w restauracjach, hotelowych zakładach gastronomicznych, w szpitalach, firmach cateringowych, stołówkach szkolnych, kawiarniach (w kraju i za granicą),
– możesz pracować w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych;
– masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej o charakterze gastronomicznym, np. prowadząc pizzerię, restaurację, firmę cateringową lub organizując przyjęcia okolicznościowe.
ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO
W SYPNIEWIE
ul. Kwiatowa 3
89-422 Sypniewo
tel. fax.: 52 389 20 69
e-mail: sekretariat@zsckrsypniewo.pl