Trzyletnia szkoła wielozawodowa na podbudowie gimnazjum, której ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminu zawodowego.
Uczniowie kształcą się w zawodach:
– kucharz,
– ogrodnik,
– rolnik,
– mechanik maszyn i ciągników rolniczych, kombajnów do siewu i zbioru zbóż, zielonek, ziemniaków i buraków
– pracownik pomocnik obsługi hotelowej
W poszczególnych zawodach uczniowie:
· poznają zasady racjonalnego żywienia,
· uczą się gospodarowania produktami spożywczymi, właściwego ich przechowywania
· przygotowują potrawy i napoje w małych punktach gastronomicznych, stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia,
· uczą się oceniania i dobierania surowców i półproduktów, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne
· obliczają wartości energetyczne potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie
– wykonują zabiegi agrotechniczne, takie jak: orka, bronowanie, opryski, itp.
– przygotowują do pracy i regulują ciągniki, maszyny rolnicze i kombajny.
– stosują ochronę roślin i nawożenie.
– ustalają przyczyny powstawania usterek w pracy maszyn rolniczych i kombajnów,
– dokonują drobnych napraw i usuwają awarie w warunkach polowych.
– projektują i pielęgnują ogrody, trawniki, szklarnie itp.
– sieją nasiona, sadzą sadzonki drzew i krzewów, układają elementy ozdobne
Uczniowie mogą zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie chemizacji rolnictwa oraz operatora kombajnów zbożowych.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
– przedsiębiorstwach technicznych obsługi wsi i rolnictwa
– może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w tym zakresie, w specjalnościach, takich jak: maszyny i narzędzia rolnicze, naprawa i konserwacja pojazdów silnikowych oraz maszyn melioracyjnych.
Uczniowie (rolnik i mechanik) mogą uzyskać prawo jazdy kat. B, T oraz kombajn zbożowy
Wybrane przedmioty zawodowe:
– Maszyny rolnicze
– Pojazdy rolnicze
– Podstawy techniki
– Organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy
– Przedsiębiorczość w gospodarce rynkowej
– Zajęcia praktyczne
Absolwenci (kucharz) mogą znaleźć zatrudnienie w:
Barach szybkiej obsługi
Punktach małej gastronomii
Szpitalach
Szkołach
Przedszkolach
Internatach
Stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy restauracjach
Kawiarniach
Hotelowych zakładach gastronomicznych
Przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
Kucharz może kontynuować naukę w trzyletnim technikum uzupełniającym lub dwuletnim uzupełniającym liceum ogólnokształcącym, których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego.
Wybrane przedmioty zawodowe:
– Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
– Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
– Podstawy żywienia człowieka
– Organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy
– Podstawy rachunkowości gastronomicznej
– Zajęcia praktyczne
ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO
W SYPNIEWIE
ul. Kwiatowa 3
89-422 Sypniewo
tel. fax.: 52 389 20 69
e-mail: sekretariat@zsckrsypniewo.pl