Konkurs kulinarny ze świnią puławską w roli głównej…

Konkurs kulinarny ze świnią puławską w roli głównej…

 Uczniowie ZSCKR w dwóch zespołach:

       1.Daria Kolbusz ( kl. III ZSZ „K”) i Dominika Nickel (kl. III TZiUG) oraz

       2.Aleks Anguelov  ( kl. III ZSZ „K”) i Patryk Słoma (kl. III TZiUG)

 wzięli udział w dwuetapowym konkursie kulinarnym pod tytułem: „Świnia puławska  jako rarytas regionalny” zorganizowanym dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z województwa kujawsko- pomorskiego przez bydgoski oddział Agencji Rynku Rolnego.

Główne cele konkursu to:

– promocja mięsa z świni puławskiej,

– promocja sztuki kulinarnej charakterystycznej dla regionu kujawsko- pomorskiego,

– poznawanie i propagowanie tradycji kulinarnej z nią związanej,

– doskonalenie umiejętności kulinarnych, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,

– podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego,

– nawiązywanie współpracy z innymi szkołami gastronomicznymi oraz przedsiębiorstwami związanymi z gastronomią.

I etap konkursu polegał na opracowaniu receptury i przesłaniu jej wraz ze zdjęciem potrawy do komisji konkursowej.

II etap konkursu odbył się w dniu 3 listopada 2016 r. w restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy, podczas którego rywalizujące ze sobą drużyny przygotowywały potrawy z wybranego przez siebie elementu świni puławskiej. Każda drużyna wykonała cztery dania główne: trzy dla jury oraz jedną w celu prezentacji.

Do drugiego etapu konkursu z naszej szkoły zakwalifikował się zespół: Aleks Anguelov oraz Patryk Słoma. Uczniowie przygotowali – zgodnie z przesłaną wcześniej recepturą – pyszne danie „Polędwiczki wieprzowe z sosem chrzanowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami”.

Jury konkursowe przyznało naszym uczniom oraz sporządzonej przez nich potrawie

IV miejsce. Opiekunem uczniów była p. Sylwia Kiestrzyn.

 

Uczniom i opiekunce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów gastronomicznych!

 

Więcej informacji na:

http://www.arr.gov.pl/informacje-z-oddzialow-terenowych/163-ot-arr-w-bydgoszczy/5354-konkurs-kulinarny-swinia-pulawska-jako-rarytas-regionalny