Konkurs kulinarny ze świnią puławską w roli głównej…
Uczniowie ZSCKR w dwóch zespołach:
1.Daria Kolbusz ( kl. III ZSZ „K”) i Dominika Nickel (kl. III TZiUG) oraz
2.Aleks Anguelov ( kl. III ZSZ „K”) i Patryk Słoma (kl. III TZiUG)
wzięli udział w dwuetapowym konkursie kulinarnym pod tytułem: „Świnia puławska jako rarytas regionalny” zorganizowanym dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z województwa kujawsko- pomorskiego przez bydgoski oddział Agencji Rynku Rolnego.
Główne cele konkursu to:
– promocja mięsa z świni puławskiej,
– promocja sztuki kulinarnej charakterystycznej dla regionu kujawsko- pomorskiego,
– poznawanie i propagowanie tradycji kulinarnej z nią związanej,
– doskonalenie umiejętności kulinarnych, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
– podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego,
– nawiązywanie współpracy z innymi szkołami gastronomicznymi oraz przedsiębiorstwami związanymi z gastronomią.
I etap konkursu polegał na opracowaniu receptury i przesłaniu jej wraz ze zdjęciem potrawy do komisji konkursowej.
II etap konkursu odbył się w dniu 3 listopada 2016 r. w restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy, podczas którego rywalizujące ze sobą drużyny przygotowywały potrawy z wybranego przez siebie elementu świni puławskiej. Każda drużyna wykonała cztery dania główne: trzy dla jury oraz jedną w celu prezentacji.
Do drugiego etapu konkursu z naszej szkoły zakwalifikował się zespół: Aleks Anguelov oraz Patryk Słoma. Uczniowie przygotowali – zgodnie z przesłaną wcześniej recepturą – pyszne danie „Polędwiczki wieprzowe z sosem chrzanowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami”.
Jury konkursowe przyznało naszym uczniom oraz sporządzonej przez nich potrawie
IV miejsce. Opiekunem uczniów była p. Sylwia Kiestrzyn.
Uczniom i opiekunce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów gastronomicznych!
Więcej informacji na:
http://www.arr.gov.pl/informacje-z-oddzialow-terenowych/163-ot-arr-w-bydgoszczy/5354-konkurs-kulinarny-swinia-pulawska-jako-rarytas-regionalny