W dniach 17-18 marca br., w pracowni technologii gastronomicznej ZSCKR odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz. Zajęcia przeprowadzone zostały pod czujnym okiem p.Piotra Skibickiego – kucharza współpracującego z LGD Nasza Krajna, która była organizatorem tego przedsięwzięcia.
Tematem warsztatów były potrawy z dziczyzny. Uczniów i nauczycieli powitał prezes LGD Nasza Krajna p.Władysław Szyling. Zebrani wysłuchali wykładu o dziczyźnie, który wygłosił p.Paweł Toczko.
Działania praktyczne skupiły się na przygotowaniu potraw, które były wystawione do degustacji na Wystawie Stołów Wielkanocnych, odbywających się w naszej szkole. Poza potrawami z dziczyzny uczniowie wykonali także potrawy wielkanocne. Do smakowania przygotowano:
- forszmak myśliwski,
- pasztet z dzika,
- pieczeń z jelenia,
- gulasz z dziczyzny,
- bigos,
ponadto:
- żur staropolski,
- galaretki z pstrąga wędzonego,
- rybę pod szpinakiem,
- rybę w sosie grzybowym,
- schab pieczony z warzywami,
- jaja garnirowane,
i słodkości:
- babę wielkanocną,
- mazurek,
- kolorowe serniczki na zimno.
Należy podkreślić, że uczniowie bardzo chętnie uczestniczą w tego typu zajęciach. Wszelkie prace wykonują z pełnym zaangażowaniem.
Dziękujemy za wspólne gotowanie uczniom i nauczycielom, a szczególnie p. Piotrowi, który tym wszystkim kierował.
(MD)(MWL)
Krótka fotorelacja z zajęć: