Uczniowie naszej szkoły: Dominika Nickel, Dominika Mrotek i Patryk Słoma, którzy pod okiem pani Sylwii Kiestrzyn kształcą się w zawodzie technik żywienia, mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne, uczestnicząc w konkursie drużynowym pt. Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole, zorganizowanym 4 grudnia 2017 roku przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie. Do rywalizacji tego dnia stanęliśmy z bydgoskim „Gastronomikiem” oraz ZSRCKU w Przemystce.
Pod okiem wykwalifikowanych kucharzy uczniowie popisywali się wiedzą, umiejętnościami
i pomysłowością w przygotowaniu następujących potraw: zupa czysta na wywarze drobiowym, rolada z dowolnym farszem, budyń z grzybów i kaszotto.
Zupa cebulowa z laską wanilii przesądziła o tym, że zespół ze Sypniewa pokonał konkurencję i przeszedł do finału, który odbył się w piątek 8 grudnia 2017 roku. Daniem popisowym zespołu, które zadecydowało o tym, że zdobyliśmy II miejsce, była zupa tajska i kurczak w sosie ananasowo-pomarańczowym z nutą cytryny. Udział w konkursie był inspirującym zmaganiem dla uczniów. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
Opiekun:
Wnuk Lipińska