05.12.2017 r. młodzież ZSCKR klas o profilu gastronomicznym oraz pasjonująca się gotowaniem i zasadami żywienia wyjechała na wycieczkę programową do cukierni Staropolska w Bydgoszczy.
Uczniowie mieli okazję zobaczyć linie produkcyjne niektórych wyrobów cukierniczych, zapoznać się z technologią ich produkcji, a przy okazji powtórzyć i utrwalić poznane na lekcjach technologii gastronomicznej i przedsiębiorczości treści. Była to dobra okazja aby zrozumieć, na czym polega funkcjonalność rozwiązań w zakładzie oraz system HAACP, którym objęta jest cała produkcja.
Dzięki uprzejmości pana Grzegorza Przybyłowskiego młodzież udała się również do laboratorium zakładowego, gdzie mogła porozmawiać na temat zagrożeń mikrobiologicznych, które występują w czasie produkcji.
Nie mogło oczywiście zabraknąć części rozrywkowej, czyli kina! „Co wiecie o swoich dziadkach”, to świąteczna komedia, która zapewniła dobre zakończenie wyjazdu 🙂
Opiekunami były panie: Sylwia Kiestrzyn i Alina Lewicka.
S.K.