DZIEŃ BRANŻOWY 2023 – GASTRONOMIA
29 marca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie odbył się Dzień Branżowy. Było to wydarzenie, podczas którego wszyscy uczniowie naszej szkoły – niezależnie od kierunku kształcenia – mogli poszerzyć swoje kompetencje zawodowe i wiedzę o praktycznych aspektach wybranego zawodu.
Imprezę rozpoczął dyrektor szkoły Marian Basa, który powitał zaproszonych gości, przedstawicieli firm współpracujących ze szkołą oraz zgromadzonych uczniów i nauczycieli. Po części oficjalnej uczniowie wzięli udział w wykładach i zajęciach praktycznych w trzech grupach tematycznych: gastronomia, rolnictwo i mechanizacja oraz weterynaria.
Dla uczniów technikum kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharzy z branżowej Szkoły I stopnia Pani Alicja Dams – Pracownik Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sępólnie przeprowadziła szkolenie z zakresu zadań Inspekcji w dziedzinie żywności i żywienia.
Klasy o profilu gastronomicznym miały również zadanie praktyczne do wykonania: każda klasa miała przygotować deskę serów i wędlin na wspólne śniadanie. Efekty były zaskakujące, kompozycje desek cudowne, a smak wspólnego śniadania przepyszny i niezapomniany… Warto dodać, że na deskach znalazło się różnorodne pieczywo upieczone poprzedniego dnia przez uczniów w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej 🙂