ZSCKR W SYPNIEWIE
W SYPNIEWIE DEBATOWALI O JAKOŚCI MLEKA
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie miało miejsce kolejne wydarzenie służące poszerzeniu fachowej wiedzy rolniczej. W piątek 19 maja 2023 r. odbyła się konferencja naukowa zatytułowana „Wpływ wypasu krów na jakość mleka i jego przetworów”.
Inicjatorami konferencji byli: Marek Klonecki – przedstawiciel Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN – realizujący projekt finansowany z Funduszu Promocji Mleka – wraz z Dyrektorem ZSCKR w Sypniewie Marianem Basą. W projekcie uczestniczył również Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.
Prelegentami podczas konferencji byli:
– dr inż. Dominika Rozmus z Katedry Biochemii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (wykład: „Podniesienie świadomości uczestników konferencji o znaczeniu jakości mleka i jego przetworów”),
– prof. Tomasz Sakowski z Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk (wykład: „Wykorzystanie zachowawczych ras bydła w rolnictwie ekologicznym jako działania wpisującego się w Zielony Ład”),
– prof. Józef Tyburski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (wykład: „Wykorzystanie potencjału użytków zielonych jako źródła taniej i wysokiej jakości paszy”),
– dr inż. Piotr Urtnowski – hodowca, przetwórca, rolnik (wykład: „Upowszechnienie dobrych praktyk wśród hodowców, przetwórców i konsumentów. O pozytywnym znaczeniu żywienia krów w oparciu o zielonkę pastwiskową”).
Głównymi uczestnikami konferencji byli uczniowie, nauczyciele przedmiotów rolniczych i okoliczni rolnicy. W wydarzeniu uczestniczyli również zaproszeni goście: Marek Witkowski – Zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego w Bydgoszczy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Stanisław Rakowski – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Sępólnie Krajeńskim wraz z zespołem doradców.
Po części wykładowej konferencji odbyła się promocja i degustacja produktów ekologicznych produkowanych w gospodarstwach ekologicznych pana Marka Kloneckiego i pana Piotra Urtnowskiego oraz poczęstunek dla wszystkich uczestników przygotowany pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
(ZSCKR, tekst: H. Zapalska, zdjęcia K. Dropinski)