20 marca 2024 w naszej szkole odbył się Dzień Przedsiębiorczości, będący częścią programu edukacyjnego Fundacji Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Wzięli w nim udział klasy drugie Technikum kształcące się w zawodach: technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik weterynarii, technik żywienia i usług gastronomicznych. Celem tego wydarzenia była promocja przedsiębiorczości wśród młodzieży oraz inspiracja uczniów do rozwijania własnych pomysłów biznesowych.
W ramach Dnia Przedsiębiorczości uczniowie odwiedzili wybranego przedsiębiorcę, który podzielił się z nimi swoją wiedzą i doświadczeniem na temat prowadzenia własnej działalności. To wyjątkowa okazja do zdobycia praktycznej wiedzy i umiejętności, które będą przydatne w przyszłym życiu zawodowym naszych uczniów.
Wydarzenie to stanowiło również doskonałą okazję do wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów. Firmy biorące udział w programie to między innymi: Sala u Ewy Luchowo, Zespół Pałacowo Parkowy Sypniewo, Restauracja Podkowa Łobżenica, Usługi weterynaryjne Mateusz Kwaśnica, Przychodnia weterynaryjna Krzysztof Janczewski, ROB-KCP Usługi Koparkowe Dziechowo, Kujawsko- Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Handel- Mechanika Maszyn i Urządzeń Rolniczych Wielowicz, Nadleśnictwo Lutówko, Leśnictwo Adamowo, Gospodarstwo Sadownicze Robert Uminski Wtelno, AUTO EL-MECH Sępólno Krajeńskie, Gospodarstwo Rolne Mariusz Wełniak, Gospodarstwo Rolne Jan Jasiek, Gospodarstwo Rolne Stanisław Kujawa, Gospodarstwo Rolne Mariusz Wasiak, Gospodarstwo Rolne Halina i Leon Schott, Gospodarstwo Rolne Krzysztof Szyling. Dzień Przedsiębiorczości okazał się być inspirującym doświadczeniem dla wszystkich uczestników.
Podczas Dnia Przedsiębiorczości mieliśmy okazję odwiedzić lokalne przedsiębiorstwo rolne, które specjalizuje się w produkcji zwierzęcej. Spotkanie to okazało się być niezwykle wartościową lekcją, podczas której przedsiębiorca z entuzjazmem dzielił się z nami swoimi doświadczeniami oraz wiedzą na temat prowadzenia własnej działalności. Dzięki jego otwartości, mogliśmy nie tylko poszerzyć nasze horyzonty, ale również zdobyć praktyczne umiejętności, które z pewnością okażą się przydatne w naszej przyszłej karierze zawodowej.
Spotkanie to pozwoliło nam także na dokładniejsze zrozumienie wymagań stawianych przed przyszłymi przedsiębiorcami, w tym konieczności posiadania odpowiedniego wykształcenia, umiejętności i predyspozycji. Była to wyjątkowa okazja do zrewidowania naszych wyobrażeń o wymarzonym zawodzie oraz do uzyskania odpowiedzi na wiele pytań dotyczących organizacji i zarządzania firmą. Dzięki temu wyjazdowi, staliśmy się bogatsi o cenne doświadczenia, które z pewnością zaowocują w naszej przyszłości zawodowej.